Teendők a jegyesség alatt

Amikor egymás ujjára húzzátok a gyűrűt, talán még nem is gondoltok arra, mennyi teendő vár rátok a házasságkötésig és a lakodalomig. Itt abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy mire kell figyelni a készületi időszakban. Pontról, pontra végigmegyünk a legfontosabb lépéseken.

1. Mikor és hol szeretnénk az esküvőt?

Ez az első és legfontosabb dolog! El kell dönteni a helyszínt és az időpontot. Amikor ez megvan, fel kell keresni az illetékes önkormányzatot és plébániát, hogy van-e szabad hely a kiválasztott időpontban. Ha igen örülhettek, ha nem, újabb időpontválasztás következik. (Esetleg helyszínválasztás.) Az anyakönyvvezető előtt megkötött házasság manapság már külön is választható. (lásd 5. pont)
Templomi esküvőnél fontos kérdés, hogy a lakodalom misével együtt legyen, vagy csak a szertartás önmagában. Ezt a pappal meg kell beszélni, amikor az időpontot kéritek.

 

2. Hol szeretnénk a lakodalmat?

Ez a pont tartozhatna akár az 1.-es ponthoz is, mi mégis külön vesszük. Korunkat a mobilitás korának is szokás nevezni és ez igaz a lakodalom helyszínének megválasztására is. Sokszor tapasztalható, hogy a lakodalom a házasságkötés helyszínétől távolabb kerül megtartásra. Egy faluval odébb menni, vagy Budapesten, egy kerülettel odébb menni, manapság már nem gond. Természetesen ajánlatos minél közelebbre szervezni a lagzit, mivel a násznép mozgatása azért egy plusz gondot jelent.
Első feladat ennél a pontnál, eldönteni kiket hívunk meg. Hány személyre tervezzük a lakodalmat. A nagy lakodalom lehet szép, de ne akarjatok többet az anyagi lehetőségeteknél. Hallottam már olyan párról, akiknek a lakását az esküvő után kis híján elárverezte a bank a nem fizetés miatt. Hát ennyit azért nem ér a dolog!
Amikor megvan a helyszín, következő lépés itt is a foglalás. Ez főképp igaz akkor, ha divatosabb helyen szeretnétek a nagy “rendezvényt”. Nem árt már az elején letisztázni, hogy mik a feltételek. Pl. Lehet-e saját italt vinni a helyszínre? (Sokszor vinnének pl. saját bórt a szülők, amennyiben ez lehetséges. Ez csökkentheti a költségeket.) Mi tartozik bele pontosan az árba? (Mennyi étel és mennyi ital? Miért kell külön fizetni? EZ NAGYON FONTOS!! Sajnos hallottunk már kellemetlen meglepetésekről a fizetésnél.) Ha nyáron van az esküvő, nem árt a légkondicionálás. Amennyiben nagy a meleg és nem áll rendelkezésre a légkondi, rányomja a bélyegét a táncra. Persze nem ez a legfőbb szempont, de ha lehet választani, inkább egy ilyen helyszín.

 

3. Jegygyűrű

Kényes kérdés manapság, hiszen itt vagyonokat lehet elkölteni, ha engedünk a divatnak. Sokan választanak egyedileg készített, díszített gyűrűket. Egy kézműves gyűrű azonban könnyedén reppenhet fel az 500-600 ezer forintos kategóriába. Véleményem szerint azonban a jó házasság titka nem az extrém drága gyűrű. Boldognak lenni lehet egy hagyományos sima aranygyűrűvel is.

 

4. Meghívó

A meghívó legyen ízléses. Nem jó, ha túlságosan extrém. Ez néhány embernek tetszhet, de sokakban ellenérzést válthat ki és elindulhat a pletyka. Nagyon fontos egy jó idézetet találni. Itt több szempontot is figyelembe kell venni. Ne legyen nagyon elcsépelt, ugyanakkor kifejezze az ünnep fennköltségét és a ti érzéseteket is. Ennél a pontnál nem árt, ha az embernek van egy kis irodalmi jártassága.

 

5. Fotós, videós kiválasztása

Sokan elhanyagolják ezt a kérdést és találkoztam már olyan párral, akiknek nem jutott profi fényképész. Ekkor maradnak a családtagok, persze ez sok esetben siralmas minőséget is jelent egyben. Tehát komolyan venni ezt a kérdést is és időben foglalni fotóst, videóst! NAGYON FIGYELMESEN VÁLASSZATOK!!! Sokan akarnak irreális hasznot húzni az ifjú párból gondolván, ilyenkor nem számít a pénz. Egy-egy fotós a dupláját is elakarja kérni az elfogadható árnak. Ezzel vigyázni kell. Pláne, ha ebben az árban csak a fényképezés van benn, a videó nélkül. Lehetnek persze extrém igények is. A magazin minőségű fotózás nagyon drága. Itt nem csak a fényképezést kell megfizetni, hanem az utómunkát is. Egy igényes fényképen könnyen lehet akár 15-20 perc utómunka is a számítógépen. Általában 100-200 fotót választanak ki a párok az elkészült akár 1000 db közül. Ki lehet számolni, ez mennyi munkát takar. Ha valaki ilyen minőséget szeretne, az sajnos sok pénzbe kerül. A teljes videó anyag egy kicsit manapság háttérbe szorult. Viszont nagyon sokan szeretnének egy 15 perces összefoglalót. Egyre jobban terjed a drón felvétel. Nagyon látványos felvételek készülhetnek így. Azzal azonban számolni kell, hogy nem olcsó. Egy 10-15 perces felvétel önmagában is 100 – 200 ezer Ft lehet.

 

5. Szertartásvezető

Rögtön az elején tisztázzuk le, hogy a szertartásvezető nem az anyakönyvvezető alternatívája! Jogilag érvényes házasságot csak anyakönyvvezető előtt lehet kötni. Felmerül a kérdés, hogy mire jó akkor a szertartásvezető? Az anyakönyvvezető kötöttségénél fogva nem képes egy külső helyszínen egy hosszabb szertartást levezetni. Hogy még is meglegyen az ünnepélyesség, erre jött létre a szertartásvezető. Elterjedőben van, hogy a párok minden felhajtás nélkül, civilben elmennek a tanukkal az anyakönyvvezetőhöz, és jogilag megkötik a házasságot. Utána pedig megtartják a szertartást, és a lakodalmat később; a templomi esküvővel együtt. Így nincsenek az anyakönyvvezetőhöz kötve. A szertartás vezető képes imitálni egy anyakönyvvezetői házasságkötést. Joga van viselni nemzeti színű szalagot is. (Persze jogilag nem köthet házasságot.) Viszont ezen aktus után, egy ünnepélyesebb, hosszabb szertartást is levezényelhet. Mindenki döntse el maga, hogy igénybe veszi, vagy sem. Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy ez egy plusz költségelem.

 

6. Zenész / DJ

Meg kell beszélnetek, hogy milyen stílust tudtok elképzelni. Elő zene legyen, vagy DJ? Egy személy legyen, vagy zenekar? A zenész / DJ kiválasztása talán az egyik legnehezebb feladat. Nagyban befolyásoljak a környék lehetőségei, no meg persze a pénztárca. Mindenképpen érdemes kérdezősködni az ismeretségi körben is. A zene alapvetően tudja befolyásolni a lakodalom hangulatát.

 

7. Vőfély

Nagy divat lett ismét vőfély felkérése a lakodalomra. Akkor jártok a legjobban, ha ismerősi, rokoni körben van erre alkalmas személy. Egy idegen vőfély amellett, hogy sokba kerül, még el is tudja rontani a hangulatot. Ha nem az adott családok izélésének megfelelő a tevékenysége, kellemetlen lehet a lakodalomban. Az elmondott versikék, az elvégeztetett játékok sajnos egyre pajzánabbak. Ha valaki erre nem vevő, megkeserítheti a hangulatot.

 

8. Sütemények

A süteményeket általában a szülők szervezik meg. Ez úgy szokott zajlani, hogy a két család összeül és megbeszélik, ki, mit vállal. Nem szokott ez problémát jelenteni, de azért itt is lehetnek buktatók. Például melyik család intézze az esküvői tortát? Milyen legyen? Hagyományos, valami különleges alkotás, pirított diótorta stb. Az ízlések ennél a kérdésnél is elszoktak térni.

NAGYON FONTOS! Manapság higiéniai okokból, egyre több étterem tiltja meg, hogy magán süteményeket vigyünk a lakodalomba. Csak az általuk preferált cukrászdából lehet rendelni. (Persze borsos áron. Ennek azért üzleti vetülete is van.) Erre figyeljen mindenki!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük