Katolikus esküvő

A Római Katolikus Egyházban a házasság szentség, az Isten emberek iránti szeretetének jele.
A menyasszony és a vőlegény visszavonhatatlan akarat nyilvánítása, mellyel elfogadják egymást a házassági kötelék alapján.
A katolikusok számára a házasság maradandó szentség.
A házasság szentsége akkor veszi kezdetét, amikor a templomi esketés ünnepélyes keretei között menyasszony és vőlegény Isten és a templomi közösség ellőtt kijelenti, hogy ők itt és most, mint férj és feleség egymásnak adják magukat és elfogadják egymást, „amíg a halál el nem válasz”. Ily módon maradandó szentség a házasság.
A házasság intézménye és házasságbeli szerelem természeténél fogva az utódok nemzésére és nevelésére irányul, és ez a végső célja. A gyerekek jelentik a házasság legszebb adományát. Anélkül, hogy elhanyagolnák a házasság egyéb céljait a keresztény házasfelek kész kell, hogy legyenek arra, hogy szeretetben neveljék csemetéjüket,

Mi a teendő, ha katolikus vallás szerint akarunk esküdni?

Minden katolikus templomban vagy kápolnában lehet házasságot kötni, Az állandó lakhely szerinti plébánián kell jelentkezni a házasságkötésre. Az egyik partnernek római katolikus vallásúnak kell lennie az egyházjogi értelemben mindkét partnernek nőtlennek, hajadonnak vagy özvegynek kell lennie,

Amikor a plébániájukon jelentkeznek, előre kell közölni, ha van egy pap, akihez ragaszkodnak, hogy az eskesse őket, illetve, hogy melyik templomban vagy kápolnában szeretnék megtartani az esküvőt.

A katolikus házasságkötéseknél szokásos a házassági tanácsadáson való részvétel. Ilyenkor megbeszélik az egyházi szertartás részleteit, és némi jó tanácsot kapnak útravalónak.

Milyen igazolásokra van szükség az esküvő bejelentkezésénél?

Ha egyik fél sem házas, és nem volt előzőleg sem házas?

  • a keresztlevél
  • érvényes személyi igazolvány
  • amennyiben más kerületben szeretnének templomban esküdni, egy elbocsátó iratra van szükség attól a kerületi plébániától ahol laknak.

Ha az egyik félnek volt előzőleg polgári esküvője

  • ennek a házasságnak az iratai
  • ennek a házasságnak a felbontását igazoló iratok

Ha egyik fél özvegy

  • az elhalt házastárs halotti anyakönyvi kivonata

Ha az egyik félnek volt előzőleg templomi esküvője

  • Az egyházi esküvő iratai
  • Amennyiben az egyházi házasságkötést a Szentszék díszepenzative feloldotta, a díszpenzácós átirat
  • A halotti anyakönyvi kivonata

Ha a halotti anyakönyvi kivonat helyett csak állami holttányilvánítási okirat van, az érseki egyházmegyei hatósághoz kell folyamodni egyházi holttányilvánításiért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük